гост-лектор

Даниел Грос

директор, Центъра за европейски политически изследвания (CEPS)

Той е директор на Центъра за европейски политически изследвания (CEPS) от 2000 г.

В миналото Даниел е работил в МВФ и в Европейската комисия като икономически съветник на комитета Delors, който е разработил плановете за еврото. Той е бил член на консултативни органи на високо ниво към френското и белгийското правителство и е давал съвети на много централни банки и правителства, включително Гърция, Обединеното кралство и САЩ, на най-високо политическо ниво.

В момента Даниел е също съветник на Европейския парламент и е бил член на Консултативния научен съвет (ASC) на Европейския съвет за системен риск (ESRB) до юни 2020 г. Той е стипендиант на Фулбрайт и е бил гост-професор в Калифорнийския университет в Бъркли през 2020 г.

Даниел има докторска степен по икономика от Чикагския университет. Публикува много за международни икономически въпроси, включително по въпроси, свързани с паричната и фискалната политика, валутните курсове, банковото дело. Автор е на няколко книги и редактор на Economie Internationale и International Finance. Преподавал е в няколко водещи европейски университета и допринася в глобална синдикирана рубрика по европейски икономически въпроси в Project Syndicate.

Други лектори